Feest van de Mensheid 2024

Zaanstad barst van de kleuren, smaken, talen en culturen. Om de verschillen en de overeenkomsten tussen mensen te vieren, vindt op zondag 23 juni 2024 het Feest van de Mensheid plaats. Een gratis cultureel evenement op het Hembrugterrein georganiseerd door Museum of Humanity, samen met zeven Zaanse organisaties. Je bent van harte welkom van 13.00 - 17.00 uur.

Het Feest van de Mensheid is vrij toegankelijk voor alle Zaankanters. De activiteiten vinden plaats op het grasveld naast BIND op het Hembrugterrein, op steenworp afstand van Museum of Humanity.

New Moon Orchestra - 13.00 uur
Het programma begint met de multiculturele band New Moon Orchestra en de middag wordt afgesloten met een optreden van een Zaanse band. 

Workshops - vanaf 13.45-17.00 uur
Fluxus verzorgt diverse workshops waar je bij aan kunt sluiten. Zo kun je drummen, bamboehutten bouwen, Arabisch koken of iets anders creatiefs doen. Ook oefenen bezoekers samen een circusact die ze die middag opvoeren.

Levende boeken - 14.00-16.00 uurTussen 14.00 en 16.00 uur begint er ieder half uur een gesprek met een Zaankanter met een bijzonder verhaal. De Mensenbieb laat in samenwerking met De Zaanse Verhalen inspirerende mensen aan het woord die je meenemen in hun wereld. Ze laten de harde en de zachte kanten van hun leven zien en tonen hoe ze met veerkracht overeind blijven. Maak kennis met werelden die je nog niet kent. Per gesprek van twintig minuten kunnen maximaal drie mensen aanschuiven. Je kunt nu HIER al een 'boek' reserveren.

'Lachen aan de Zaan' met Rosaria Cirillo - 14.30-15.30 uur
Leer hoe je je energie onmiddellijk een boost kunt geven met de kracht van lachen met de Zaanse 'lachambassadeurl Rosaria! Lachen wordt gesimuleerd als lichaamsoefening in een groep. Met spelletjes, oogcontact en kinderlijke speelsheid verandert het al snel in echt en aanstekelijk lachen.

Eten en drinken verbindt
Op het feest zijn veel nieuwkomers via COA, New Bees en taalcafé De Sluis. Zij verzorgen heerlijke hapjes uit diverse windstreken. Een makkelijke en leuke manier om kennis te maken en in gesprek te gaan. Bij Bind is de ontmoetingsplaats voor een drankje en om elkaar te leren kennen.

Kleurrijkheid van de mensheid

Zaanstad bestaat dit jaar vijftig jaar en in de gemeente wonen mensen met naar schatting ruim honderdtachtig verschillende culturele achtergronden. Nu kun je de nadruk op de verschillen en uitdagingen leggen, die er zeker zijn, maar waarom gaan we niet genieten van al die verschillende talen, gewoontes, gerechten en prachtige verschijningsvormen van de mensheid? Precies daar draait het om tijdens het Feest van de Mensheid op zondag 23 juni. Eet, drink, geniet en ontmoet!

Foto hierboven is gemaakt tijdens het 1e Feest van de Mensheid in 2022

Deze organisaties heten je samen met Museum of Humanity van harte welkom op het Feest van de Mensheid:

Fluxus 
New Bees 
BIND 
The Creative Factory 
Taalcafé De Sluis
De Mensenbieb
COA Zaanstad