Ik zie jou! Zaanstad

Ontmoetingen tussen nieuwkomers en Zaankanters

Iedereen verlangt naar erkenning en respect voor hun waardigheid. Museum of Humanity en COA Zaandam slaan de handen ineen om hieraan bij te dragen met het project 'Ik zie jou!'. De bijzondere buitenexpositie wordt op zaterdag 6 april 2024 geopend en is vrij toegankelijk tot medio juni rondom het Stadhuisplein.

We hebben dertig bewoners van het azc in de Achtersluispolder gekoppeld aan dertig Zaankanters. De nieuwkomers komen uit zo’n vijftien landen: van Egypte tot Eritrea en van China tot Syrië. Ieder tweetal ontmoet elkaar rondom een gemeenschappelijk beroep of een gemeenschappelijke hobby of passie. Zo kom je in de expositie bijvoorbeeld twee kappers, wetenschappers, schakers, Ajax-fans én twee burgemeesters tegen. Wat de connectie ook is, uiteindelijk zoeken we naar de meer universele verbindingen. Het is een ontmoeting tussen twee gelijkwaardige en unieke personen. Het is onze hoop dat dit initiatief bijdraagt aan meer vertrouwen en compassie tussen nieuwkomers en Zaankanters, en ons dichter bij elkaar brengt.

Op de expositiepanelen rondom het Stadhuisplein en Ebbehout staan de deelnemers op een grote portretfoto naast elkaar. Daaronder vertellen ze over hun vaak verrassende ontmoetingen. Daarnaast kunnen bezoekers via een qr-code een filmpje van ieder duo bekijken en de tekst in het Engels lezen. In totaal vormt zich een slinger van 35 sokkels met portretten, verhalen en andere informatie over het project. Om de impact te vergroten werkt Museum of Humanity voor Ik zie jou! nauw samen met COA Zaandam en andere maatschappelijke organisaties als Zaankanters voor Elkaar, Taalcafé De Sluis, NewBees, Local Heros en Takecarebnb.

Hier vind je 'Ik zie jou!' op Google Maps.

+ 3

Duo-portretten

Van alle dertig duo's zijn korte video's gemaakt. Wie zijn ze? Hoe kijken ze naar elkaar? En wat zijn hun verschillen en overeenkomsten? Bekijk de hele playlist op YouTube.