De transitie van Bart

Bart is transgender en schrijft voor Museum of Humanity blogs over zijn transitie. Hoe voelt het om in het verkeerde lichaam te zitten? Wat komt er allemaal bij een transitie kijken? En hoe reageert de omgeving?

Blog 1 - augustus 2022

In 2013 werd ik gevraagd om als dragqueen op de foto te gaan voor Museum of Humanity. Ik ging met een blonde pruik, paarse wimpers en felle make-up op de foto. Tegelijkertijd worstelde ik innerlijk met mijzelf. Ik viel openlijk op het mannelijke geslacht, maar dit voelde toch niet voor honderd procent bij me passen. Een jaar eerder had ik namelijk ontdekt dat ik transgender ben, ofwel dat ik in het verkeerde lichaam ben geboren.

Met deze gedachte heb ik destijds weinig gedaan, behalve dat ik veel nadacht en zelfonderzoek deed naar transgenderisme en naar alles wat erbij komt kijken. Deze gevoelens werden ook minder toen ik mijn man Wim leerde kennen. Hij gaf me zoveel liefde dat ik dit wegdrukte naar de achtergrond, terwijl het wel altijd bleef hangen – zelfs toen we elkaar in 2017 het jawoord gaven.

Ik zat in een enorme tweestrijd, maar kwam er uiteindelijk in mei 2019 voor uit. Daarna heb ik me aangemeld bij VUmc om te starten met mijn transitie. Sinds die tijd probeer ik zoveel mogelijk van mijn familie, vrienden en collega's erbij te betrekken en de situatie openlijk te bespreken.

In 2021 ging opeens de telefoon. Ruben belde en vertelde over een project voor Aidsfonds. Hij wilde hier heel graag de foto van mij uit 2013 voor gebruiken. Ik stemde toe en gaf een korte update hoe het nu met me ging en waar ik mee bezig was. Daarna volgde een nieuwe ontmoeting en liet ik me opnieuw door Ruben fotograferen, met de belofte dat ik hem op de hoogte zal houden van de vorderingen in mijn transitie. Af en toe zal ik hier een nieuw verhaal schrijven.

Je kunt Bart ook volgen op Instagram!