Gastexpositie 'Left behind'

Vanaf zondag 23 juni 2024 te zien in Museum of Humanity. Een gastexpositie van fotograaf Michel Khoury.

Te midden van onrust en ontheemding delen gevluchte mensen over de hele wereld een diep gevoel van verlies en scheiding van hun geliefden. Left behind is een fotografisch project dat de enkele hartverscheurende verhalen vastlegt van vluchtelingen die zich vastklampen aan herinneringen aan hun familie, kinderen en thuisland.

Elke foto in deze serie toont een gevlucht mens die iets in zijn handen heeft dat een diepe persoonlijke betekenis heeft. Een dierbaar aandenken dat fungeert als een tastbare verbinding met de familie en het thuis dat ze hebben achtergelaten.

Hoewel ze bijna alles hebben verloren, vinden ze kracht en troost in de herinneringen aan hun familie. Door middel van deze beelden hoopt fotograaf Michel Khoury empathie op te wekken, bewustzijn te creëren en mensen te inspireren om in actie te komen om vluchtelingen wereldwijd te steunen.

Michel Khoury is geboren in Syrië en woonde daar in zijn jeugd gedurende verschillende periodes. Vlak voor het begin van de oorlog in 2010 keerde hij terug, totdat hij in 2023 het land ontvluchtte. Hij begon met landschapsfotografie en stillevens en legde zich daarna ook toe op product- en portretfotografie. Nadat Michel Syrië in Nederland was aangekomen kreeg het hij verlangen om ontheemden te fotograferen. Hij wilde hun lijden en gevoelens overbrengen op mensen die deze ervaring niet kennen. Omdat hij zelf moest vluchten, en tot voor kort in een asielcentrum woonde, weet hij precies wat deze ervaring betekent in iemands leven.

Michelkhouryphoto.com