Lies
1938
Born, december 2021
Gezondheid is een groot goed

Als klein kind maakte Lies de oorlog mee. Voor haar ouderlijk huis stonden de kanonnen richting Duitsland opgesteld. “Deze zwarte periode in de geschiedenis staat natuurlijk in mijn geheugen gegrift, al besefte ik pas later hoe erg het voor veel mensen is geweest.”
 
Wat herinnert zij zich nog goed? “Midden in de nacht naar de schuilkelders achter in de tuin. Dan liep mijn oude opa altijd met ons mee. Dat beeld vergeet ik nooit meer. Mijn vader zat bij het verzet. Hij werkte voor de Engelsen en kreeg altijd voedselpakketten mee naar huis. We hebben dus nooit hongergeleden.”
 
Na de oorlog trouwt Lies met Pierre Walschot, een destijds bekende architect in Sittard. “Door hem ben ik in Sittard gaan wonen. Helaas overleed mijn man al in 1978. Samen hebben we drie zoons, die allemaal goed terecht zijn gekomen, en ik heb later een fijne nieuwe partner leren kennen.”
 
Geluk ervaart Lies in de natuur. Daarom trekt ze elke donderdag haar wandelschoenen aan. “Ik doe aan nordic walking met de wandelclub. Dan maken we een wandeling van vijf tot zeven kilometer. Heerlijk mijn hoofd leegmaken en fit blijven. Ja, want gezondheid is een groot goed. Dat wens ik iedereen dan ook toe. Vooral jongeren, die al zo lang opgesloten zitten vanwege dat vervelende virus.”

Lies is onderdeel van de expositie Ieder-Een: Het portret voorbij, tot en met 8 mei 2022 te zien in De Domijnen te Sittard.