Jurjen
1983
Zaandam, februari 2022
Uit het coma was ik alles kwijt

Alles leek hem voor de wind te gaan. Hij had een succesvol bedrijf, stond als spreker op grote podia en had een mooi gezinnetje. Totdat Jurjen van het ene op het andere moment in coma belandt. Hij komt eruit, maar raakt nagenoeg blind. Dit is hoe hij ermee leerde omgaan.

“Op 5 december 2017 kreeg ik een heel ingrijpend en ongewenst Sinterklaascadeautje van het universum. Ik had al weken hoofdpijnklachten waar ik zelfs al voor bij de huisarts was geweest, maar de huisarts had gezegd ‘doe het wat rustiger aan.’ Terwijl in werkelijkheid een goedaardig gezwelletje in mijn hersenen groeide wat de hoofdpijn veroorzaakte…

Toen ik weer eens thuiskwam met knallende koppijn en op bed ging liggen, raakte ik het volgende moment in een coma. Het gezwelletje kneep de zuurstoftoevoer in mijn hersenen af en zodoende kreeg mijn hippocampus, een belangrijk deel waar onder andere je geheugen zit, geen zuurstof. Het raakte zwaar beschadigd!

Eenmaal uit het coma was ik alles kwijt… Veel van mijn herinneringen en zelfs dat ik getrouwd was en kinderen had. Al snel bleek het heel lastig voor me om nieuwe informatie op te slaan. Ik vroeg om de vijf minuten waar ik was en wat ik daar deed. Ook bleek ik tot overmaat van ramp nog nagenoeg blind te zijn geworden. Om je hier een beeld van te geven: pak een rietje, plaats die voor je oog en je ontdekt letterlijk wat ik nog scherp kan zien. Bijna niets dus!

Ruim een maand lag ik in het ziekenhuis om vervolgens nog zo’n vijf maanden te revalideren in Reade, een Amsterdams revalidatiecentrum. Eenmaal thuis moest ik alles opnieuw leren. Van koffiezetten tot de was ophangen – niets ging meer vanzelf. En dat was taai, heel taai. Vooral als je je realiseert dat ik altijd een behoorlijk succesvol mannetje was. Zo leidde ik een goedlopend marketingbureau met 25 man in dienst. Ik had mijn schaapjes aardig op het droge, zullen we maar zeggen. Wat ik vooral leerde door dit alles heen? Dat het allemaal niet zoveel uitmaakt wát je doet, terwijl ik daar vroeger veel van mijn waarde sterk van liet afhangen. Alsof ik pas waardevol ben met succes!

Inmiddels weet ik beter en ben ik waardevol om wie ik ben. Precies dat gedachtegoed spreekt mij zo aan in Museum of Humanity en Ruben Timman’s missie om ieder mens als waardevol te portretteren. Omdat ieder mens waardevol ís! Zelfs als je niets meer kunt, ben je geliefd en doe je ertoe! Hoe je leven ook verloopt en wat jou ook gegeven is. Ik heb dat leren omarmen als een persoonlijke waarheid in mijn leven en dit heeft me veel gebracht. Jij en ik, we zijn waardevol en geliefd. Punt! Laat je omstandigheden los. Wat je hebt gedaan of doet, maakt feitelijk geen verschil. Je bent waardevol – omdat je een mens bent. En dat is meer dan voldoende.”

Jurjen is nu kunstenaar en motivational speaker. Kijk op zijn site om meer over hem te lezen en zijn werk te zien.
Jurjenvanhouwelingen.nl