Kick-off schrijfactie Amnesty

Op vrijdag 17 november 2023 ontvangen we Amnesty International voor hun kick-off van de jaarlijkse schrijfactie ‘Write for Rights op school’. Een samenwerking waar ons hart sneller van gaat kloppen. Niet alleen verzorgen we een deel van het programma, ook staan we vierkant achter de actie om brieven naar overheden te schrijven over mensen die onterecht vastzitten of bedreigd worden vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn.

Dit gebeurt samen met dertig scholieren uit Alkmaar. Jaarlijks komen meer dan 50.000 leerlingen en studenten in Nederland in actie voor mensenrechten. De week van de Internationale Rechten van het Kind biedt een mooi moment om aandacht te vragen voor mensen van wie de rechten worden geschonden.

Rohingya
Éen van de mensen voor wie scholen in actie komen dit jaar is Maung Sawyeddollah uit Myanmar. Maung Sawyeddollah behoort tot de Rohingya, een islamitische minderheid in Myanmar die zwaar gediscrimineerd wordt. Het geweld tegen hen werd zo hevig, dat hij samen met zijn familie het land moest ontvluchtten. Hij woont nu in een vluchtelingenkamp en voert campagne tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook. Want de algoritmes van Facebook zorgden ervoor dat veel haat tegen de Rohingya verspreid kon worden. Tijdens de kick-off op 17 november leren leerlingen over de rechten die ze hebben en over de situatie van de Rohingya. En schrijven ze brieven aan Sawyeddollah en anderen om hun steun te betuigen.

Write for Rights op School

Ruben Timman en Maarten Nota van Museum of Humanity zijn in 2019 bij de Rohingya in Bangladesh geweest om hun verhalen en portretten te delen. Ontdek hier meer over die reis om de onzichtbare zichtbaar te maken.